Interieur Architectuur

Een interieur zie ik als als een outfit, het moet mooi zijn, lekker zitten en bovenal bij je passen. En dat is voor iedereen anders. Gedurende de Minor Interieur Architectuur die ik heb gevolgd aan NHL Hogeschool Leeuwarden heb ik mij in de basis van Interieur Architectuur verdiept en heb ik diverse uitdagende opdrachten mogen uitvoeren. Zo heb ik bijvoorbeeld een herbestemmingsplan ontwikkeld voor de Molkfabryk, een voormalige zuivelfabriek in Burgum. Daarnaast speelt interieur een grote rol in mijn leven en ben ik hier ook op andere momenten mee bezig. Hieronder is mijn werk met betrekking op Interieur Architectuur te vinden. 

Mijn Molkfabryk

‘De groene waas waar je eindeloos kunt ontdekken en bewust van de tijd geniet. Zo bewust dat je de tijd weer kunt vergeten en niet meer continu kijkt op je ingebouwde klok.’ 

Voor de Minor Interieur Architectuur die ik heb gevolgd aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden heb ik een herbestemmingsplan mogen ontwikkelen voor 'De Molkfabryk', een voormalig zuivelfabriek in Burgum, Friesland. Deze verlaten fabriek kent een rijke historie en heeft zeker potentie om een bruisende plek voor omwonenden en toeristen te vormen. De rode draad binnen mijn algehele ontwerp voor de Molkfabryk is 'ontdekken'. De toelichting voor deze keuze is hieronder, in mijn definitieve presentatie boekwerk, te lezen. 

Korte omschrijving van het definitieve ontwerp

Na uitgebreid onderzoek naar verschillende elementen is een definitief ontwerp voor de Molkfabryk gemaakt. Binnen dit ontwerp vormt deze fabriek een plek waar je naar toe kunt komen om, omgeven door creatieve mensen en een prettige sfeer, de tijd weer even te vergeten. De verschillende tuinen vormen een oase van groen waar je in kunt verdwalen en keer op keer nieuwe ontdekkingen kunt doen. Deze tuinen staan in contrast met de strakke paden waarin je geen intimiteit maar juist vrijheid ervaart. 

Begeef je waar je maar wilt, de Molkfabryk vormt zich om jou heen. Dit contrast daagt jou uit om op ontdekking te gaan, kom in beweging en vergeet de tijd. Dwaal door de tuinen, neem plaats in de zitkuil of ga de dijk op. Dit langwerpige gebouw van glas bestaat uit diverse transparante werkruimtes voor creatieve ondernemers en heeft daarnaast daadwerkelijk de vorm van een dijk. Klim de dijk op en geniet van het uitzicht over mijn Molkfabryk. 

The Fixer Upper 

Naast projecten die ik aangereikt heb gekregen van mijn opleiding, minor of connecties is het ook fijn en interessant om een project te doen vanuit eigen intentie. Dit, zodat je je creativiteit de vrije loop kunt laten en deze in kunt zetten op de manier zoals jij dat wil. En dat is precies wat ik heb gedaan met deze caravan make-over. Deze oude KNAUS caravan heb ik volledig gestript en is veranderd in mijn droomhuisje op wielen. 

Uiteindelijk is de caravan aan de binnenkant volledig wit geschilderd, op het keukenblokje na. Deze heb ik een grijs/groene tint gegeven om het nieuwe frisse uiterlijk een mooie tegenhanger te geven.

De vloer is vervangen door een vinyl vloer met een koele hout tint voor een moderne Scandinavisch twist. De gasleiding van de caravan is vervangen en ook is er een nieuwe kraan opgezet. Daarnaast heb ik voor mat zwarte jaloezieën voor de ramen gekozen om de privacy én de gezelligheid ten goede te doen.  Na een aantal weken hard werken en creatief denken is de Fixer Upper, zoals ik hem heb bekroond, klaar om te gaan. En waar gaat de reis naartoe? Volg me maar op Instagram, dan zul je het deze zomer wel zien... 


Visueel Essay 'Wat is interieur' 

 Voor de Minor Interieur Architectuur heb ik een visueel essay gemaakt waarin ik mijn visie op interieur aan het licht breng. Aan de hand van uitspraken en overtuigingen van bekende  filosofen en architecten zoals Einstein, Berlage en Liebeskind heb ik mijn eigen mening gevormd.


Mijn visie op interieur

Interieur is voor mij een ruimte, zowel open als dicht, waar ik een gevoel van bescherming, verbinding en humanisme ervaar. Humanisme in de tastbare en niet-tastbare zin. Hiermee bedoel ik dat interieur altijd vanuit een bepaalde gedachte is gevormd en daarbij zijn alle tastbaarheden in een interieur ook vanuit menselijke over- wegingen geplaatst. Of je hierbij praat over meubilair, verlichting of de muren en daken laat ik vrij. 

Ook draait het allemaal om verbinding, de doorvoering van geborgenheid en menselijkheid. Of een ruimte open is, met daarbij een grote groene tuin enkel afgeschermd door glazen wanden, verandert voor mij niets. Het blijft een interieur want interieur is een plaats waar je jezelf mag zijn. Waar je geborgenheid mag voelen en waar je altijd mag blijven be- wegen en ontwikkelen. Het interieur beweegt zich namelijk wel met je mee. 

Schipperswoning of schatkist

Mijn huis is als een schatkist. Het is een oud omhulsel gevuld met kostbaarheden. Samen met mijn vriend woon ik in een kleine schipperswoning in de Oosterpoort in Groningen. Klein, maar groot genoeg. In deze buurt kun je niet met de auto komen en ondanks dat we maar op vijf minuten van het centrum wonen is hier een oase van rust. Aan de muren zit hier en daar wat mos, de kozijnen zijn ongeveer al twintig keer geverfd door alle vorige bewoners en op onze brievenbus staat het woord 'brieven' nog met sierlijke oude letters geschreven. Heerlijk vind ik dat. 

Wanneer je naar binnen gaat en in onze woonkamer en tevens ook eetkamer en keuken staat, leer je mij al snel kennen. Ik houd van verhalen, van eigenheid en sfeer. Het is daarom ook niet gek dat ik over de kleine drie jaar dat we hier nu wonen op een rustig en doordacht tempo mijn schatten heb verzameld. Gevonden in kringlopen, verstopt onder lagen stof en verlegen weggekropen achter nieuwere producten.

Soms vind ik ook items in moderne winkels, ik ben niet alleen een oude ziel. De combinatie tussen design-modern en schatkist-oud is wat bij mij past. Maar wat past er bij jou? Als het je leuk lijkt om hier samen eens over te sparren of wanneer je mijn gedachten over een ruimte in jou huis of tuin wilt horen mag je altijd contact opnemen, ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal!